Leuke winkeltjes en restaurantjes in Ubud - Reisverslag uit Pulau Aer, Indonesië van Mandy Heuvel - WaarBenJij.nu Leuke winkeltjes en restaurantjes in Ubud - Reisverslag uit Pulau Aer, Indonesië van Mandy Heuvel - WaarBenJij.nu

Leuke winkeltjes en restaurantjes in Ubud

Blijf op de hoogte en volg Mandy

01 Juni 2013 | Indonesië, Pulau Aer

Toen we aankwamen in Ubud voelden we ons meteen thuis met zijn straten vol leuke winkeltjes en restaurantjes. Het was er meer toeristisch dan in Lovina, maar er hing een hele relaxte sfeer.

In totaal zijn we 4 nachten in Ubud gebleven en hebben we weer vanalles ondernomen. Om te beginnen hebben we de eerste dag een down hill mountainbike tour gedaan welke ons bracht langs rijstvelden en door Balinese dorpjes. Dat was erg leuk!
Onderweg vertelde onze gids vanalles over Bali en het Hindoeïsme. Zo bestaan typisch Balinese huizen uit 4 gebouwen. Een gebouw aan de Noordzijde waar de ouders slapen, de keuken op het Zuiden, de slaapkamer van de kinderen op het Westen en tenslotte op het Oosten een gebouw waar bezoek wordt ontvangen en ceremonies worden gehouden. Wordt het huis te klein dan wordt er een extra slaapkamer achter het huis gebouwd.
Ook vertelde hij iets over de tempels in Bali en het brengen van offers naar de tempel. Minstens een keer per dag brengen de Hindoestanen offers in de vorm van boemen, fruit en wierook naar de tempels. Je ziet in dat geval vrouwen in vaak super mooie kleding (sarongs) met manden vol bloemstukjes, fruit en wierook naar de tempels lopen.

Maar eerst startten we met een bezoek aan een koffieplantage waar we een rondleiding hebben gekregen en de duurste koffie van de wereld hebben gedronken, koffie Luwak.
De hoge prijs voor de koffie wordt veroorzaakt door het zeer speciale productieproces. De koffie wordt namelijk gemaakt uit de ontlasting van een civetkatachtige, de Luwak, die de rauwe koffiebes eet. Het vruchtvlees van de bes wordt verteerd maar de pit blijft intact en wordt uitgepoept. De pitten die vervolgens teruggevonden worden in de ontlasting worden daarna gewassen en licht geroosterd.
We konden dus niet achterblijven om de beroemde koffie te proeven. Nou lust ik eigenlijk helemaal geen koffie en vond ik deze koffie dus ook niet lekker, maar het moet goede koffie zijn. De mokka koffie en de ginseng koffie onder andere vond ik wel lekker, maar dat lag waarschijnlijk ook aan de honing, suiker, cacao en kaneel waarmee de koffie op smaak was gebracht :).

Verder hebben we die dag gezien hoe familietempels gemaakt worden.
Wat mij al eerder opgevallen was maar waarover ik mij blijf verbazen is hoe jong kinderen hier op een scooter rijden. Soms zijn ze echt niet ouder dan 10-12 jaar. Het toppunt was dat we tijdens het fietsen een jongetje van misschien 10 jaar oud op een motor zagen stappen met een ander kind achterop en dat hij bijna niet eens op de motor kwam. Echt bizar! En als je dan vraagt wat de leeftijd is om op een scooter te mogen rijden zeggen ze 16 jaar, maar niemand lijkt er op te letten. Een rijbewijs kun je hier ook gewoon kopen, daar hoef je niks voor te doen.
In Bali zie je ook veel honden. Overal langs de weg en op straat lopen honden, waarvan de meeste tot huisdier behoren.

Onze fietsexcursie eindigde met een heerlijk Balinees buffet. Al met al een geslaagde dag.

De dag erna hebben we een scooter gehuurd en zijn we naar Jatih Luwih gereden om een van de grootste rijstterrassen van Bali te zien. Super gaaf!
Het enige nadeel waren de regenbuien waarvoor we een aantal keer moesten schuilen. Uiteindelijk besloten we na de derde keer schuilen dan ook maar om vanaf dat moment gewoon door te rijden. We moesten namelijk nog een heel stuk terugrijden. Dat hebben we geweten! Nadat we nog geen 2 minuten onderweg waren begon het super hard te regenen. Zo hard dat we na 5 minuten helemaal tot op ons ondergoed doorweekt waren. En gewoon stug door blijven rijden. Uiteindelijk hebben we er wel lol om gehad! Het bezoek aan de Tanah Lot tempel die we voor zonsondergang gepland hadden, hebben we maar wel overgeslagen en we zijn direct terug naar ons hotel gereden. Die tempel kwam dan nog wel.

De volgende dag hielden Vivian en Ernst een relaxdag en ben ik gaan canyoningen. Ik vond de canyon niet heel spectaculair maar er zaten wel een paar leuke abseils in en de instructeurs waren super vriendelijk.

Hierna zaten onze dagen in Ubud er alweer op en gingen we met een privebusje verder naar Padang Padang in het Zuiden van Bali. Dit keer was de chauffeur echt super aardig en vertelde ons vanalles over de tempels op Bali. Zo heeft Bali in het midden, en van daaruit in elke directie een publieke tempel. In totaal zijn dat er 9. Verder heeft elk dorp 3 tempels voor 3 verschillende Goden. Een tempel voor de God van oprichting, een van bescherming en een van vernietiging. Bali heeft 300 dorpen en daarmee dus al 900 tempels. Daarnaast heeft elke Hindoe een familietempel bij zijn huis.
Elke 6 maanden wordt er een ceremonie gehouden bij de tempels. Tijdens de fietsexcursie in Ubud vond er ook een ceremonie plaats bij een van de tempels. We zagen toen overal mensen in mooie kleding over straat richting een tempel lopen met bloemstukjes en eten. Overal op straat werden ook bloemstukjes verkocht. Zo'n ceremonie duurt 2 dagen. Op de eerste dag worden er offers gebracht en met elkaar gegeten en gebeden en de tweede dag wordt alles opgeruimd.
Tenslotte vertelde de chauffeur dat de Hindoes niet mogen samenwonen voordat ze getrouwd zijn. Vervolgens kunnen zij zelf een huis bouwen of zij gaan inwonen bij de familie van de man.

Na een wijze les en na 1,5 uur rijden kwamen we aan in Padang Padang, een klein stranddorpje in opbouw en speciaal gericht op surfers. Na het vinden van een accommodatie hebben we eerst een paar uur heerlijk aan het strand gelegen. Veel meer dan dat was er ook niet te doen. We waren er ook al snel uit dat we de dag erna naar Sanur zouden gaan voor de laatste dag op Bali voordat we per boot de overtocht zouden maken naar Lombok. Maar eerst wilde we de Tanah Lot tempel nog bezoeken met zonsondergang.

Daar gingen we dan, vol goede moet vertrokken we om 16.15 uur met de scooter vanuit Padang Padang om in een uurtje naar Tanah Lot te rijden. Al vrij snel kwamen we er alleen achter dat dat wel langer zou gaan duren. Het was super druk onderweg en tot slot begon het ook nog eens super hard te regenen. Na het opvangen van al heel wat druppels besloten we toch ergens langs de weg bij een winkeltje te stoppen. Net op tijd want het begon daarna alleen nog maar harder te stormen. Het ergste was nog dat we hoorden dat de tempel slechts 0,5 km verderop was.
Daar ging poging 2 en onze plannen voor de zonsondergang. Het ergste was nog dat we wisten dat we nog zo'n 2 tot 2,5 uur ook weer terug moesten rijden. Aangezien het er niet uitzag dat de regen zou gaan stoppen zijn we toch maar op de scooter gestapt en in de stromende regen terug gereden. Op sommige plekken stond het water op de wegen tot aan je knieën hoog. Eindelijk aangekomen terug bij onze accommodatie waren Vivian en Ernst hartstikke beroerd en hebben zij die nacht meer op de wc gezeten dan dat ze geslapen hebben. We wisten niet of het kwam door het rijden door regen of door het eten wat ze eerder die dag gegeten hadden. We hadden in ieder geval afgesproken om geen scooter meer te huren tijdens deze vakantie.

De dag erna in Sanur hebben we het rustig aan gedaan. Eerst hebben we even bij het zwembad van ons hotel gelegen en daarna hebben we wat gewinkeld. Verder vond ik dat het weer tijd was voor een massage dus die heb ik nog even een uurtje meegepakt. Lekker!

De volgende ochtend zijn we met de boot naar Lombok gegaan waar we de dag erna een trekking wilden gaan doen naar de Rinjani vulkaan.

Daarover meer in mijn volgende verslag.

X